keskiviikko 7. elokuuta 2013

Tätien sadut

Beskow, Elsa 2001
Tätä kirjaa ei minulla lapsena ollut. Kirjastosta lainattiin vuorotellen kaikki Petterin ja Lotan seikkailuista kertovat kirjat. Ilahduin kun kustantajalta tuli yhteisnidos, jossa on kaikki kirjat. Ruotsinkielinen alkuperäisteos ”Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin” ilmestyi jo 1918 ja tyyli on sen mukaista. En ole historioitsija, joten en osaa sanoa, kuvaako kirjat oikeata elämää, mutta niin voin ainakin kuvitella.
Kirja sisältää seuraavat tarinat:
· Täti Vihreä, Täti Ruskea ja Täti Sinipunainen
· Täti Ruskean syntymäpäivä
· Petterin ja Lotan seikkailut
· Setä Sinisen uusi vene
· Petterin ja Lotan joulu
    Kirjassa tädit edustavat erilaisia naistyyppejä: Täti Vihreä on älykkö tiedenainen, Täti Ruskea lämminhenkinen kodinrakentaja ja Täti Sinipunainen taiteellinen kaunotar.
    Olen lukenut muitakin Beskovin kirjoja, mutta nämä kirjat ovat mielestäni parhaita.

    Kävimme vuonna 1996 Helsingin Kaupunginteatterissa katsomassa näytelmää nimeltä Täti Vihreä, Täti Ruskea ja Täti Violetti. Siinä Täti Vihreää esitti Anja Haahdenmaa, Täti Ruskeaa Anitta Niemi ja Täti Violettia Marjatta Raita. Sen lisäksi että Sinipunainen oli muutettu Violetiksi, näytelmässä oli myös kehitetty sutinaa Setä Sinisen ja Täti Ruskean välille. Pieni järkytys, vaikka olinkin tuolloin jo parikymppinen. Kirjoissa en tällaista huomannut.
     
    Tästä tulee mieleen Paroni August Mannerheimin teokset. Kuva Susanna Laitalan kirjasta Paroni Mannerheimin kauniit naiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti